قرصهاي ويتامين A را فراموش کنيد. اين ميوه نارنجي رنگ، ويتامين A مورد نياز شما را تامين کرده و فوايد بيشمار ديگري نيز براي سلامت پوست، پيشگيري از سرطان و مقابله با پيري دارد. اگر ميخواهيد بدانيد چطور بيشترين استفاده را از اين سبزيجات فوقالعاده ببريد، با ما همراه باشيد.
فوايد هويج
1. تقويت بينايي
تصور قديمي که هويج براي چشمهايتان خوب است کاملاً درست است. هويج سرشار از بتا-کاروتين است که در کبد به ويتامين A تبديل ميشود. ويتامين A در قرنيه چشم به رودوسپين تبديل ميشود که رنگدانهاي بنفش رنگ لازم براي بينايي است.
بتا-کاروتين در برابر زوال ماکولا و آبمرواريد ناشي از بالا رفتن سن نيز محافظت ميکند. در يک تحقيق مشخص شد افراديکه مقدار زيادي بتا-کاروتين مصرف ميکنند، تا 40 درصد کمتر در معرض زوال ماکولا قرار ميگيرند.
2. پيشگيري از سرطان
تحقيقات نشان داده است که هويج خطر بروز سرطان ريه، سينه و روده را کاهش ميدهد. محققان به تازگي فالکارينول و فالکارينديول را کشف کرده اند که خواص ضدسرطان در خود دارند.
فالکارينول ماده ضدآفت طبيعي است که توسط هويج توليد ميشود تا از ريشه خود در برابر بيماريهاي قارچي محافظت کند. هويج يکي از تنها منابع متداول اين ترکيب ميباشند. يک تحقيق نشان داد که موشهايي که هويج ميخورند تا 3/1 کمتر به سرطان مبتلا شدند.
3. ضد پيري
محتوي بالاي بتا-کاروتين بعنوان يک آنتياکسيدان دربرابر تخريب سلولي ناشي از متابوليسم طبيعي بدن عمل ميکند و پير شدن سلولها را کُندتر ميکند.
4. پوست سالم و درخشنده (از درون)
ويتامين A و آنتياکسيدانها از پوست دربرابر تخريب ناشي از نور خورشيد محافظت ميکنند. کمبود ويتامين A موجب خشکي پوست، مو و ناخنها ميشود. ويتامين A از ايجاد چين و چروک زودرس، آکنه، خشکي پوست، لکه، از بين رفتن يکدستي رنگ پوست جلوگيري ميکند.
5. ماده ضدعفونيکننده قوي
گياهشناسان باور دارند هويج از بروز عفونت جلوگيري ميکند. آن را ميتوان به صورت لهشده، جوشانده يا خام بر روي زخمها استفاده کرد.
6. پوستي زيبا (از بيرون)
از هويج ميتوان بعوان يک ماسک پوستي ارزان و راحت استفاده کرد. فقط کافي است آن را رنده کرده و با کمي عسل مخلوط کنيد.
7. جلوگيري از بيماري قلبي
تحقيقات نشان داده است که رژيمهاي غذايي که در آن مقدار زيادي کاروتينوئيد وجود داشته باشيد، خطر بيماريهاي قلبي را کاهش ميدهد. هويج نه تنها حاوي بتا-کاروتين است، بلکه آلفاکاروتين و لوتئين نيز در خود دارد. مصرف منظم هويج سطح کلسترول را نيز کاهش ميدهد زيرا فيبرهاي محلول موجود در هويج با اسيدهاي صفرا پيوند ميزنند.
8. پاکسازي بدن
ويتامين A به کبد براي بيرون کردن سموم بدن کمک ميکند. صفرا و چربي موجود در کبد را کاهش ميدهد. فيبرهاي موجود در هويج به تميز کردن روده و تسريع حرکت موادزائد کمک ميکند.
9. دندانها و لثههاي سالم
هويج دندانها و دهان شما را تميز ميکند. ذرات باقيمانده غذا را درست مثل مسواک يا خميردندان از لاي دندانهايتان بيرون ميکند. هويج لثهها را تحريک کرده و بزاق زياد ترشح ميکند که ايجاد اسيد و باکتري سازنده کرمخوردگي دندان را متوازن ميکند.
10. پيشگيري از سکته
در تحقيقي که در دانشگاه هاروارد انجام گرفت مشخص شد که افراديکه بيشتر از 6 عدد هويج در هفته ميخورند درمقايسه با آنهايي که در ماه فقط يک هويج يا کمتر ميخورند، کمتر دچار سکته ميشوند.
حقايقي جالب درمورد هويج
- خرکوشها عاشق خوردن هويج هستند اما نبايد زياد هويج بخورند.
- به خاطر داشته باشيد که خوردن يک عدد هويج توسط خرگوش برابر با خوردن بيشتر از 20 هويج توسط ماست! آنها عاشق شيريني هويج هستند و هويج براي دندانهايشان خوب است و قند سفيد ندارد اما حتي مقدار زياد قند طبيعي هم مشکلات گوارشي و ديابت ايجاد ميکند.
- هويج دومين سبزيجات پرطرفدار بعد از سيبزميني به شمار ميرود.
- بزرگترين هويج بيشتر از 19 پوند وزن و 19 فوت طول داشته است.
- بيش از 100 نوع هويج وجود دارد.
- بعضي از آنها بزرگند، بعضي کوچک و رنگهاي متفاوتي هم دارد مثل نارنجي، بنفش، سفيد، زرد و قرمز.
- زنان انگليسي در گذشته از برگهاي هويج به جاي گل و پَر روي کلاههايشان استفاده ميکردند.
چطور هويج بخوريم
موادمغذي موجود در هويج در کيسههاي پروتئيني محفوظند که بايد توسط گرما (پخته شدن) يا فعاليت مکانيکي (رنده کردن، آبميوه کردن، جويدن درست) شکسته شوند.
پختن هويج در روغن يا پوره کردن يا آبميوه کردن آن تا 600 درصد قابليت درسترسي و استفاده کاروتينوئيدها را افزايش ميدهد.
چربي تا 1000 درصد به جذب کاروتينوئيد به خون کمک ميکند زيرا کاروتينوئيدها محلول در چربي هستند.
منبع : مردمان